Gepost op

Alles over Power over Ethernet “PoE”

Wat is Power over Ethernet?

Power over Ethernet, oftewel PoE, is een technologie waarmee één netwerkkabel (UTP-kabel) zowel stroom als data levert.
Onder andere IP-Camera’s, WiFi accesspoints en VoIP-toestellen kunnen door deze technologie gevoed worden via een PoE-switch of een PoE-injector.

Hoe werkt PoE?

Een netwerkkabel bevat acht aders, waarvan er vier worden gebruikt bij een standaard aansluiting. PoE-technologie benut de overige vier aders om stroom door te leveren. Daarbij wordt een specifiek protocol toegepast om te detecteren of er een PoE-toestel is aangesloten en welk vermogen benodigd is. Pas daarna wordt via de kabel de nodige elektrische spanning aangeboden.

Wat zijn de voordelen van Power over Ethernet?

Het voordeel van Power over Ethernet is dat apparaten zowel stroom als data verkrijgen via één netwerkkabel. Er is geen losse voedingsadapter benodigd om het PoE-ondersteunende apparaat te voeden. Zo is het mogelijk om apparaten netjes weg te werken en op grotere afstand van een stopcontact te plaatsen. In het geval van een WiFi access point kan deze bijvoorbeeld netter aan het plafond worden gemonteerd.

Verschillende PoE-standaarden

De originele PoE-technologie is bekend onder de naam IEEE 802.3af. Deze originele standaard laat een vermogen toe van 15,4 Watt per Ethernetpoort. De grote broer van 802.3af is IEEE 802.3at. Dit wordt ook wel PoE+ genoemd, omdat 802.3at maximaal 30 Watt hanteert per Ethernetpoort. Heeft u een IP-camera met een verbruik van bijvoorbeeld 22W PoE, dan is een PoE-switch of PoE-injector met ondersteuning voor 802.3at nodig. In de meeste gevallen is 802.3at backwards compatible, wat betekent dat een 802.3at PoE-switch of PoE-injector ook 802.3af apparatuur kan voeden.

PoE-switch of PoE-injector?

Heeft u één apparaat in uw netwerk dat PoE-gevoed dient te worden, dan is een PoE-injector de ideale oplossing. In dit geval is een PoE-injector voordeliger dan een PoE-switch. Indien u echter meerdere apparaten binnen uw netwerk wilt voeden met PoE, dan is een PoE-switch de beste oplossing. Deze is namelijk geschikt voor een groter aantal apparaten. Hoeveel apparaten u op de PoE-switch kunt aansluiten, hangt af van het aantal poorten en kan variëren van circa 5 tot 48 apparaten.

Bron:Routershop
Deel nu: