Gepost op

De gevaren van het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk

Europol wil meer bewustwording creëren rondom de gevaren van het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk en heeft daarom een infographic samengesteld met adviezen om veilig te internetten via openbare netwerken.

De internationale politieorganisatie legt de gevaren uit. ‘Ga er nooit vanuit dat een openbaar wifi-netwerk veilig of beveiligd is. Het wachtwoord van dit netwerk wordt namelijk breed gedeeld zodat het netwerk voor iedereen toegankelijk is. Zo ook cybercriminelen. Zij kunnen eenvoudig volgen wat de wifi-gebruikers op het netwerk doen. Op deze manier krijgen zij toegang tot bijvoorbeeld wachtwoorden of persoonlijke gegevens. Dit kunnen zij gebruiken voor identiteitsfraude.’

Europol adviseert daarom om een automatische verbinding met publieke wifi-netwerken uit te zetten en om hier enkel handmatig mee te verbinden. Ook raadt de instelling aan om nooit persoonlijke data via een openbaar wifi-netwerk te verspreiden, tenzij deze is beveiligd via encryptie of een vpn-verbinding. En gebruik een goede “up to date” virus scanner.

Uit onderzoek van Telefoon.nl onder zijn bezoekers blijkt dat veel mensen gratis gebruik maken van open en gratisWiFi. En hoewel dat inderdaad een gratis manier is om op internet te kunnen komen is het allesbehalve veilig. Te weinig mensen zijn op de hoogte van de gevaren van een WiFi-netwerk zonder wachtwoord.

Vooral de bijna veertig procent die standaard een WiFi-netwerk zonder wachtwoord aanklikt is zorgwekkend. Mensen moeten volgens telefoon.nl meer op de mogelijke gevaren gewezen worden. Want deze zijn groot en komen helaas steeds vaker voor.

Onlangs is er al onderzocht dat één op de vijf Nederlanders in 2017 te maken heeft gehad met een vorm van Cybercriminaliteit. Phishing van wachtwoorden via een mail is daarbij de belangrijkste vorm. Maar zeker niet de enige. Cybercrime is momenteel één van de sterkst groeiende vormen van criminaliteit en voor justitie waarschijnlijk het moeilijkst om te achterhalen.

Deel nu: